суббота, 30 января 2016 г.

На  Аскольдовій  могилі – український цвіт.



       Світова історія знає багато жертв в імя ідей, але аналогічних Крутам не було. 29 січня 1918 року біля невеличкої станції Крути на Чернігівщині сталась трагедія, яка сколихнула, пробудила  всю Україну. У цей день жменька юнаків у нерівному бою віддали своє життя, але відстояли честь України.
       З виступом військ М. Муравйова з Харкова на Київ почалася московська-українська війна. В четвертому  Універсалі уряд УНР закликав до боротьби з більшовицькими військами, а 5 січня 1918 року на зборах студентів молодших курсів Київського університету було ухвалено приступити до створення студентського куреня Січових Стрільців.
        27 січня  добровольчий студентський курінь в кількості 300 студентів вирушив назустріч більшовицьким військам. Проти них рухалася  частина військ Муравйова кількістю 6 тисяч багнетів. Зранку грянула нерівна битва. Майже всі сміливці загинули. Полонених  юнаків  було жорстоко закатовано.
       З метою ознайомлення читачів  з історією подвигу студентів під Крутами в бібліотеці було підготовлено день інформації та книжкову поличку «Герої Крут – ніхто не забутий».
        Памятаймо про їхній подвиг, шануймо память.
       Ще юнаки, ще майже діти,
         А навкруги і смерть, і кров,
                 На порох стерти, перебити! –
Іде на Київ Муравйов.
        Полків його не зупинити,
        Та рано тішитесь, кати:
               Коли стають до зброї діти,
            Народ цей – не перемогти.

                                    М. Луків.


Комментариев нет:

Отправить комментарий