среда, 2 ноября 2016 г.

                  Вклонися вдові фронтовика
       Про Велику Вітчизняну війну і її учасників-фронтовиків написано багато книжок, створені кінострічки. Але, на жаль, більше ніж сім десятиліть ми не збагнули, що страшенно заборгували перед солдатськими вдовами, нині сущими і тими, що відійшли у вічність сповна виконавши свою героїчну місію.
        Щоб у плині часу не загубився героїчний подвиг цих страждалиць, сільською радою було вирішено спорудити поруч із пам’ятником на честь загиблих у війні односельчан, меморіальної стели «Вклонися вдові фронтовика».   
      Без них ми не здобули б Перемогу. На їх плечах тримався тил. Вони підтримували життя, дух нації на окупованій території, титанічно працювали на відбудові народного господарства.           
     28 жовтня в день визволення України від німецько-фашистських загарбників в Сальниці було урочисто відкрито пам’ятник вдовам сіл Сальниця та Гнатівка «Вклонись вдові фронтовика», на якому викарбувано прізвища 126 вдів. На святі були присутні та виступили голова Хмільницької районної ради З.Г. Бонсевич,  голова райдержадміністрації Є.В.Буткевич, голова районної організації  ветеранів В.О.Каленіченко, депутат обласної ради Олександр Крученюк, сільський голова Л.І. Мар’євич,  голова Сальницької організації ветеранів О.В.Ісаченко, голова Мар’янівської організації ветеранів Л.Я.Луцков, мешканці Сальниці.
        Зі словами вдячності виступили учні Сальницької школи, народний аматорський ансамбль виконав пісні, присвячені вдовам «Пє журавка воду», «Соколята-сини» та інші.
     Отець Сергій освятив пам'ятник і провів панихиду за померлими вдовами.
       На своїх тендітних плечах вони винесли цілі покоління дітей війни і з темної ночі окупації та руїни вивели в люди, навчили жити по совісті. Ми не в змозі осягнути всю глибочінь трагедії, яку пережили матері-вдови, і всю височінь їхнього духу.
      То ж низько вклонімося солдатським вдовам, живим і мертвим, цим мужнім людям, порядним трудівницям, вірним дружинам, самовідданим матерям. Хай ніколи не заростуть бур’яном байдужості і безпам’ятства стежки до меморіальних знаків на честь загиблих сальничан і їхніх вдів – Журавок.







Комментариев нет:

Отправить комментарий