пятница, 24 февраля 2017 г.

                           Освячення каплички в Сальниці 
    За  нашим селом, у мальовничому гаю є криничка. Щороку перед Великоднем у Чистий четвер матері набирають цілющої води, щоб скупати в ній дітей. Перед купанням вони моляться, запалюють свічки і просять у Божої Матері милості, здоров’я і добра своїм дітям. Вода там вважається цілющою.
       Історія цієї кринички сягає ХVІІ століття. Під час нападу татар оборонців у фортеці не було. Місцевий священик з дяком, рятуючи цінності храму, кинулись тікати в поле. Поминувши село, вони звернули на болотисту місцевість вздовж невеликого струмка, що впадає в річку Сальничку. Коні ворога грузли в болотистому грунті і, здавалося, порятунок поряд, адже вороги повернули назад, та ворожа куля наздогнала дяка. Упав він на берег і на тому місці виросла калина, а поруч – верба. Священик продовжував бігти по болоту і там загинув разом з церковними цінностями. Невдовзі на тому місці пробилося джерело, що рятувало людей цілющою животворною водою.
      Минули століття. Поля і берег, на якому сталася трагедія, належали церкві – місцевому священику. На березі діти пасли гусей і бігали до кринички пити воду. Маленька дівчинка, нахилившись до водного плеса, розгледіла у воді образ Божої Матері. Вона хотіла прутиком дістатися святого образу, проте картинка згорнулась і щезла в джерелі. Дівчинка покликала своїх ровесників. Діти обступили криничку, заглядали у її глибину і кожен бачив образи святих. Вдома діти розповіли про побачене батькам, а ті звернулися до священика, який не повірив селянам, а наказав наймитам засипати джерело, щоб не толочили люди сінокосу.
     Невдовзі у священика заболіли ноги. Ніяке лікування не допомагало. Одного разу батюшці приснився сон: зцілить його вода із засипаної кринички. Розкопали джерело, виклали дерев’яне цямриння, освятили і почалось поломництво вірян до святого джерела з навколишніх сіл. Вірили, і рятувала їх Матінка Божа від хвороб і нещасть. Над джерелом спорудили капличку. Це місце стало одним із тих незримих ниточок, що поєднував людину з Богом.
      Після революції 1917р. радянською владою релігія була оголошена опіумом для народу і капличка була зруйнована.
      За спогадами старожилів, в 1947 посушливому році, люди, доведені до відчаю засушливим літом, здійснювали до цієї кринички хресні походи, там читали молитви, просили у Бога дощу. Після третього такого походу, пастухові, що пив воду з кринички, явилася Божа Матір. Невдовзі пішов довгоочікуваний дощ.
        І от, нарешті, над джерелом Божої Матері, за кошти проекту першого районного конкурсу розвитку територіальних громад за фінансової підтримки народного депутата Петра Юрчишина та депутата Вінницької облради О.Крученюка, а також завдяки ініціативній групі сальничан було споруджено капличку. Освячення каплички отцем Сергієм за участі церковної та сільської громади відбулося 23 лютого.   Віряни помолилися і досхочу напилися життєдайної водиці, попрохавши у Матінки Божої всіх Божих благодатей.




Комментариев нет:

Отправить комментарий