воскресенье, 14 августа 2016 г.



В пам’яті вдячних земляків

        18 серпня виповнюється 110 років з дня народження Героя Радянського Союзу полковника Флора Євстаховича Столярчука (1906 – 1944р.р.),  начальника політвідділу  150-ї окремої танкової бригади (з-я Гвардійська Армія, 1-й Український фронт).
          Столярчук народився 1906 року в с. Сальниця в селянській християнській сім’ї. В 1933 р. закінчив 3 курси Київського інституту механізації і електрифікації. Учасник радянсько-фінляндської війни 1939-40р.р., визвольного походу радянських військ в Західну Україну і Західну Білорусію 1939 р. На фронті Великої Вітчизняної війни з червня 1941р.
        Влітку 1944р. приймав участь у відбитті контратак. 14.07.1944р. в бою біля с. Підбереззя Горохівського району  Волинської області героїчно загинув. За зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і виявленими при цьому відваги і героїзму, Приказом Президії Верзовної Ради СРСР від 23 вересня 1944 р. Ф. Є. Столярчуку посмертно присвоєно  звання Героя Радянського Союзу. Нагороджений 2 Оденами Леніна, Орденом Червоного прапора, 2 Орденами Вітчизняної війни І ступеня, Орденом Червоної Зірки, медалями. Захоронений в м. Луцьку на Меморіалі Слави. Його іменем названо вулиці  в с. Підбереззя,  Сальниці, в містах Хмільник, Горохів. 
Меморіальна дошка встановлена в с.Підбереззя
Меморіальна дошка встановлена в с.Сальниця.
       В  Сальницькій середній школі відкрито його музей, біля школи встановлено погруддя героя.


        Вшановуючи пам’ять героїчного земляка, зав. бібліотекою В. Степаненко підготувала книжково-документальну виставку «В пам’яті вдячних земляків», завдяки якій читачі бібліотеки зможуть ознайомитися з біографією героя, спогадами родичів та історією його подвигу.
      Відлітають у вічність роки. Скільки б їх не минуло, вони не зітруть у народній памяті імена захисників  Вітчизни, память про них, про їхні подвиги.
  





Комментариев нет:

Отправить комментарий